poniedziałek, 30 lipca 2012

Pasta fasolowo-bakłażanowa z polentą


Pasta z czarnej fasoli i bakłażana

Składniki:
ok. 8 łyżek czarnej fasoli (suszonej - namoczonej przez noc i ugotowanej)
pół bakłażana (upieczonego do miękkości w ok. 180°C)
3 łyżki oliwy
świeży tymianek
trochę zmielonego kminu rzymskiego i sproszkowanej czerwonej papryki

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą robota kuchennego.

Polenta

Składniki:
100g kaszy kukurydzianej
2 łyżki oliwy lub masła
trochę pieprzu

Wykonanie:
Kaszę wsypujemy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu (cały czas mieszając, aby nie przywarła) na gęsto. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę/masło oraz pieprz. Mieszamy, wykładamy masę np. na ceramiczne naczynie i wyrównujemy powierzchnię. Gdy zastygnie kroimy na poręczne kawałki (można też posłużyć się wykrawaczką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz