piątek, 20 lipca 2012

Placki warzywne inspirowane indyjskimi Bhaji


Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 cebula
1-2 jaja
kilka łyżek mąki
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
mały kawałek świeżego imbiru (drobno starty)
przyprawy (ilość wg uznania): zmielona kolendra i kmin rzymski, kurkuma, pieprz, kozieradka itp ;)

Wykonanie:
Wszystkie warzywa oprócz cebuli ścieramy na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Warzywa mieszamy z jajkiem, czosnkiem, imbirem, przyprawami oraz mąką. Masę nabieramy łyżką i smażymy z obu stron na rozgrzanej teflonowej patelni (ew. lekko posmarowanej oliwą).

2 komentarze:

  1. Placuszki pyszne. Zmodyfikowałam troszkę przepis ze względu na alergika w domu i zamiast jajek dodałam ugotowanego ziemniaka i troszkę mąki ziemniaczanej. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało :) sama chętnie wypróbuję wersję z ziemniakiem :)

    OdpowiedzUsuń