piątek, 20 lipca 2012
Placki warzywne inspirowane indyjskimi Bhaji
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 cebula
1-2 jaja
kilka łyżek mąki
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
mały kawałek świeżego imbiru (drobno starty)
przyprawy (ilość wg uznania): zmielona kolendra i kmin rzymski, kurkuma, pieprz, kozieradka itp ;)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa oprócz cebuli ścieramy na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Warzywa mieszamy z jajkiem, czosnkiem, imbirem, przyprawami oraz mąką. Masę nabieramy łyżką i smażymy z obu stron na rozgrzanej teflonowej patelni (ew. lekko posmarowanej oliwą).
Etykiety:
cebula,
cukinia,
czosnek,
imbir,
jaja,
kmin rzymski,
kolendra,
kozieradka,
kurkuma,
marchew,
mąka pszenna,
obiady,
pieprz,
pietruszka,
placki,
warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placuszki pyszne. Zmodyfikowałam troszkę przepis ze względu na alergika w domu i zamiast jajek dodałam ugotowanego ziemniaka i troszkę mąki ziemniaczanej. Pycha :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) sama chętnie wypróbuję wersję z ziemniakiem :)
OdpowiedzUsuń