wtorek, 17 lipca 2012

Arabskie pasty do pieczywa


Hummus (bliskowschodnia pasta z ciecierzycy)

Składniki:
ciecierzyca (ok. 500g; słoikowa/zapuszkowana bio lub suszona ugotowana)
sok z cytryny (1-2szt. wg uznania)
tahina (2-3 łyżki)
czosnek (ilość wg uznania)
oliwa (kilka łyżek - ilość zależna od pożądanej konsystencji)

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą robota kuchennego.


Baba ghanoush (bliskowschodnia pasta z bakłażana)

Składniki:
2 bakłażany (ponakłuwane i upieczone w ok. 180°C)
tahina (ok. 2 łyżek)
sok z cytryny (0,5-1szt. - wg uznania)
oliwa (kilka łyżek)
opcjonalnie: czosnek i siekana natka pietruszki

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą robota kuchennego.


Pita (przepis z "Wielkiej księgi chleba")


Składniki:
455g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżeczka soli (np. morskiej o obniżonej zawartości sodu)
280ml letniej wody
15g świeżych drożdży lub 1 saszetka suszonych (7g)
1/4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z solą.
Drożdże i cukier rozrabiamy z wodą i odstawiamy na 5 min, a następnie wraz z oliwą wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Następnie dajemy mu 5 min odpoczynku, po czym wyrabiamy na gładko.
Formujemy w spłaszczoną kulę i odstawiamy pod ściereczkę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
Dzielimy nożem na 6-8 części i delikatnie formujemy kulki.
Po 5 min rozwałkowujemy je na placki o grubości 0,5cm (najwygodniej na papierze do pieczenia, podsypując mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15min).
Piekarnik wraz z blachą rozgrzewamy do jak najwyższej możliwej temperatury (np. 250°C).
Chlebki Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min - aż się napompują (tak powstaje kieszeń w którą można napakować smakołyków) i trochę zrumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz